Anmeldelse på Saxo

""Blot en borger" en selvbiografi af Birne Dalbjerg Anmeldereksemplar venligst stillet til rådighed af Forfatterskabet.dk "Blot en borger er en autentisk fortælling om forfatterens liv i Danmarks sociale system i perioden 1977 til 2018..." Allerede her tænker man: kan det virkelig passe, at en borger kan være i det sociale system i så mange år. Men det kan det altså godt. Birne fortæller om den ene oplevelse efter den anden med det sociale system - særligt socialrådgivere. Det blev vist til 17 forskellige sagsbehandlere, der stod med magten og ikke mindst Birnes og hendes families liv i hænderne. Gennem hele bogen hører vi om de mange kampe, Birne har været tvunget til at tage sideløbende med egne og børnenes alvorlige sygdomme. Det er utroligt, at hun stadig har viljen til at søge efter det gode liv. Bogen henvender sig bredt til både folk, der selv har erfaringer med det sociale system, de politikere og fagprofessionelle, der skal støtte op om mennesker, der har det svært og ikke mindst alle de mennesker, der bare har en lille smule næstekærlighed at dele ud af. Jeg giver "Blot en borger" ⭐⭐⭐⭐⭐ og ønsker Birne held og lykke med bogen."

Linda L 
 
 

Psykologforeningen anmeldelse

Er du én af de heldige, som aldrig har haft brug for støtte fra det offentlige system, så vil du føle dig endnu mere velsignet efter at have læst bogen Blot en borger. I bogen beskriver Birne Dalbjerg sine 41 år i det sociale system og de dertilhørende op- og i høj grad også nedture.

Det sociale system har skiftevis været en kæmpe støtte og en altødelæggende klods om benet for hende. Birne har bl.a. fået hjælp til at kunne passe på sig selv og sine børn både fysisk og psykisk samt undgå at skulle gå fra hus og hjem, hvilket jo virkelig er fantastisk, selvom det ikke har været uden kampe at opnå den hjælp. Samtidig har hun også oplevet tabte jobmuligheder pga. personlig uvilje eller modstand fra sagsbehandlere samt grove fejldiagnosticeringer – ligesom hun beskriver en gennemgående oplevelse af ikke at blive anerkendt som et selvbestemmende menneske.

Dette er bare nogle af de erfaringer, som Birne har gjort sig igennem sin tid i Danmarks sociale system i perioden 1977 til 2018, og som hun kobler til sagsbehandleres individuelle fortolkninger af lovgivningen og mere eller mindre økonomisk-orienterede menneskesyn. Som læser sidder jeg tilbage med en opfattelse af, at man paradoksalt nok skal være mere end almindeligt ressourcestærk for at få den fornødne hjælp, som man har brug for, når man netop tager kontakt til Danmarks sociale system. Dette resulterede i, at jeg flere gange måtte tjekke, at der virkelig stod Birne Dalbjerg og ikke Franz Kafka på bogomslaget, da der hele tiden ventede en ny mere eller mindre absurd begrundet forhindring rundt om hjørnet, som stod mellem vores hovedperson og hendes mål om at blive en fuldtidsarbejdende borger. Et mål, som hun stadig forfølger den dag i dag.

Blot en borger henvender sig til alle, som ønsker indblik i, hvordan det kan opleves at være menneske i det danske sociale system. Gennem reflekterende iagttagelser giver Birne et tydeligt indblik i, hvor stor en positiv eller negativ forskel, de mennesker, som repræsenterer det sociale system, kan gøre for det enkelte menneske, som er nødsaget til at overleve på den danske velfærd. Uden støttende psykologer, lydhøre socialrådgivere, kompetente læger samt en mere end almindeligt stor mængde kampånd er det tvivlsomt, at Birne overhovedet havde været i en position, hvor hun kunne formidle sin både nedslående og opløftende fortælling om et liv som borger.

Af Andreas Mønster, psykolog - https://www.dp.dk/p-psykologernes-fagmagasin/boganmeldelser/blot-en-borger/

Krimiormen Seidler anmelder:

Krimiormen Seidler rated it:
it was amazing
 
”Blot en borger” er skrevet under pseudonymet Birne Dalbjerg. Birne er en borger der i årene 1977-2018 måtte navigere rundt i det sociale system i Danmark. Lad mig med det samme sige at jeg først og fremmest vil anbefale bogen til dig der er behandler, socialrådgiver, politiker eller ganske almindelig borger i eller udenfor det sociale system.
     Uanset om du sidder på den ene eller anden side af ”Skranken”, bare er en nysgerrig medborger eller om du har en andel i at skrue lovgivningen sammen, så er jeg overbevist om at du vil få stort udbytte af ”Blot en borger”. Det er en historie der beretter om en borgers navigation rundt i det sociale system fordi hun er så uheldig at både hun selv og hendes børn er meget syge og har brug for hjælp og støtte.
    ”Blot en borger” er ikke bare en anklage, men den er skrevet på en forholdsvis saglig, sober og ligefrem måde som jeg ikke kan forestille mig at man kan føle sig stødt af. ”Blot en borger” er Birne Dalbjergs 2. udgivelse. Den første handler om forfatterens opvækst i en dysfunktionel familie med overgreb og incest.
    Birne Dalbjerg debuterede i 2018 med ”Kan du se lyset” et gruopvækkende vidnesbyrd om en barndom med vold, psykisk terror og seksuelle overgreb. På trods af den barske start på tilværelsen lykkedes det forfatteren at bryde sin sociale arv og hun fik kæmpet sig til en musikpædagogisk eksamen fra musikkonservatoriet.
    Hun mødte musikeren Hanne Boel på konservatoriet, der hjalp hende med at søge fondsmidler, så hun kunne gennemføre sin uddannelse uden at være tvunget ud i et studiejob ved siden af studierne. Hun nåede dog kun at bruge sin uddannelse ca. 1 års tid inden hendes invaliderende epileptiske anfald betød at hun måtte bede om hjælp fra det sociale system.
     I 1981 fødte Birne datteren Kira og i 1985 sønnen Kristoffer. Kira led af epileptiske anfald ligesom Birne selv. Sønnen Kristoffer var multiallergiker. Kristoffers allergi betød at Birne og hendes mand måtte søge om hjælp den ene gang efter den anden. Både til Kristoffers voldsomme medicinforbrug og diverse indretninger af hjemmet.
     I 1986 fik Birne tilkendt invalidepension, det der i dag svarer til førtidspension. Hendes epilepsi var voldsomt invaliderende og havde store konsekvenser for hendes funktionsevne. Fra dette tidspunkt blev hverdagen en kamp ikke mindst økonomisk. Vi hører om familiens møder med diverse psykologer, læger, mange skiftende sagsbehandlere og visitator fra kommunen.
     Nogle af disse mennesker prøver virkelig at hjælpe familien imens Birne føler at nogle af dem de kommer i kontakt med ligefrem prøver at modarbejde den lille familie. I Den første halvdel af bogen virker det til at familien, trods alt, får en del hjælp fra det sociale system. Javist de får også afslag på noget af den hjælp de har brug for.
     Men så indfører man de kommunale jobcentre. Det virker som om Birnes liv herfra bliver én voldsom kamp om at møde forståelse og rimelighed og at se borgeren som et menneske. Nogle af passagerne i sidste halvdel af bogen er simpelthen så groteske at man næppe tror at det er lille sikre Danmark, det handler om. Men det er det.
      Birnes historie er nemlig ikke enestående. Det vil man vide hvis man følger lidt med på de sociale medier. Der findes historier som Birnes og det der er meget mere grotesk. Jeg vil bestemt anbefale ”Blot en borger” på det varmeste. Den er virkelig velskrevet og skrevet i et virkelig sobert og sagligt sprog.
     Den giver et rigtig godt indblik i vores Danske sociale system og den sikkerhed man trods alt også har som borger i Danmark, set fra en borgers side.
 
Vurdering: 5/6 Roser
 
Krimiormen
 

Carina Bruun Kristensen anmelder:

Læste bogen “ Blot en borger” på ganske få timer i eftermiddagssolen. Hvilken gribende beretning om virkelig hård og ubegribelig modgang i livet, men også om en sejlivet kvinde som jeg virkelig tager hatten af for. Jeg var i forfatterens følelser hele vejen igennem bogen, hvilket er et vidnesbyrd om en virkelig velskrevet historie.

læser K L S Anmelder

Blot en borger er en fortælling fra en stærk kvinde, om et liv som for os andre præsenterer en surrealistisk udgave af virkeligheden, hvor liv bliver gjort op i kroner og ører efter enkeltpersoners fri fortolkning. Den beskriver så fint den skruetvinge, mennesker i det offentlige system ofte sidder fast i.

En bog, som til tider bevæger sig ud på et noget surrealistisk plan, som de færreste kender som virkelighed.

Birne, du har her skrevet en fantastisk bog, som bringer os ind i et univers, som de fleste af os ikke kender til.Tak fordi jeg har måttet være med på rejsen. En velskrevet bog, som jeg har fået lov til at læse korrektur på.

Jeg kan varmt anbefale Birnes bog.

T. R. anmelder bogen BLOT EN BORGER:

Nu har jeg læst din bog, og jeg kan kun tro - efter at have læst den, at den vil være en inspriation for mange. Din vekslen mellem taknemmelighed for det det som du har fået, og de gode mennesker du trods alt er løbet ind i, - og alt det bøvl, fnidde, ointriger og uretfærdigheder, som du på den anden side er blevet påført, gør det til en troværdig og ydmyg beretning. 

Bogen er så velskrevet og letlæselig, at - da jeg først kom igang, så var den læst inden jeg havde knipset med fingrene. Jeg havde ikke regnet med, at jeg bare lige ville tyre den hele igennem på den måde, for normalt falder jeg i søvn efter de første fem sider. men istedet blev jeg mere og mere vågen, og blev forventningsfuld på, hvad det næste kapitel ville bringe.

Det alene viser, at det er et mesterværk du her har fortalt.

Birne, du er en beundringsværdig kvinde.

 

Nyhedsbrev fra Landsforeningen Spor

Landsforeningen Spor har skrevet om begge mine bøger i deres nyhedsbrev for marts i dette år.

 
Side 9 og 10

Fra Forlaget

Første anmeldelse af bogen: Blot en borger kom fra forlaget Forfatteskabet.dk: 

Søren Ellemose:
Jeg vil gerne rose dig for bogen, der er særdeles velskrevet og samtidig gribende. Den er meget velfortalt.