25-08-2018

Kan du se Lyset anmeldt af min kusine

Jeg er selv medlem af denne familie, idet jeg er Birnes kusine. Der er ca. 5 års aldersforskel på Birne og jeg. Jeg har kendt eller kender fortsat de fleste af de personer, der omtales i bogen. Jeg er som barn kommet i Birnes barndomshjem og har kendt hendes forældre og søskende. Jeg er barnebarn af de samme morforældre som Birne, og jeg er også kommet i deres hjem. Når hun beskriver personerne og f.eks. de forskellige familiemedlemmers bolig, er jeg ”tilbage” i min egen barndom. Vi var mange børnebørn i denne familie, og jeg husker Birne, fra hun var en lille pige. Selv har jeg ikke været seksuelt misbrugt hverken hjemme eller hos vores morforældre. Måske fordi min far var tidligere politimand. Men jeg husker, at jeg af min morfar blev ”tilbudt” til Birnes og min fælles morbror, men vraget. Jeg husker morbrors og flere af mine onklers ”klamme” blikke på os piger. Jeg ved også, at andre af mine kusiner ud over Birne har været udsat for groft seksuelt misbrug hos vore morforældre. 

Som voksne har Birne og jeg ikke haft meget kontakt. Vi har besøgt hinanden et par enkelte gange. Men som det jo ofte sker i disse tider, finder man gamle bekendte på Facebook. Det skete også for Birne og mig. Vi havde et par år, hvor vi venligt likede hinandens opslag og lærte at kende lidt mere til hinandens liv. Pludselig en dag fik Birne – vist nok ved en fejltagelse – slået noget op om sin nye bog ”Kender du lyset” på sin profil. Den var måske tilgængelig viralt et par minutter. Så opdagede hun fejlen og slettede opslaget igen. At jeg var på Facebook lige på det tidspunkt og så opslaget, var noget af et tilfælde – eller et lille mirakel. Vi er senere blevet enige om, at det jo nok var skæbnen. Jeg kunne jo straks genkende familien, og Birne gav mig tilladelse til at læse bogen. Siden da har vi været i tæt kontakt på mail og udvekslet mange erindringer om vores fælles familie med de meget, meget syge strukturer. Vi har også aftalt at mødes. Så man kan sige, at online-kontakt skaber offline-kontakt – og det er jo dejligt og livsbekræftende.

Jeg håber, at Birne har fået noget ud af mine mange, mange kommentarer til hendes bog. Jeg har kunnet bekræfte, at familien var, som hun har beskrevet. Vi har oplevet mange af de samme personer og begivenheder. Men jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at Birnes barndom og ungdom var så hård og brutal, før jeg læste bogen. Også mellem os børn herskede tavshedskulturen tungt. Men jeg har haft mange brudstykker og løsrevne erindringer fra dengang i vores barndom og ungdom, som nu er faldet på plads som brikkerne i et puslespil. Det har været befriende for mig, og jeg har også fået bragt orden på en del af min egen fortid. Birne har også bidraget med mange nye oplysninger og fortællinger om den del af familien, som jeg er vokset op i, dvs. mine forældre og min søster. Det har også fået mange brikker i min egen tilværelse til at falde på plads.