21-08-2018

Min kusine Sif Jørnsen

Min kusine er psykolog og har anmeldt min bog. Først anmelder hun den generelt.

Bogen ”Kan du se lyset” beskriver på en nøgtern og reflekteret måde en barndom og ungdom spækket med seksuelle overgreb, massivt omsorgssvigt og vold. Birnes beretning er sober, uden bitterhed og direkte bebrejdelser mod krænkerne og de voldelige. Netop dette gør, at hendes fortælling står så meget stærkere. I forhold til visse af overgriberne og den mor, som skulle have beskyttet hende, rummer fortællingen endog tilgivelse.

Birne beskriver, hvordan hun finder sin egen vej gennem opvæksten ved at udvikle en række psykologiske forsvarsstrategier, der betyder, at hun når frem til voksenlivet uden at gå i stykker rent psykisk. Hun er velbegavet, stædig og viljefast, fordi hun vil livet – men er heller ikke bange for døden.

Bogen beskriver også et yderst sygeligt familiemønster i en meget stor familie gennem flere generationer, hvor de voksne har kendt til det seksuelle misbrug af mange af børnene og børnebørnene. De børn, der blev misbrugt, havde forældre, bedsteforældre, mostre, onkler og søskende, der vidste og accepterede, at det skete, ligesom disse børn også ofte blev belønnet for at underkaste sig misbruget med f.eks. en ekstra skilling fra bedstefar. Mange af disse børn har i dag udviklet alvorlig psykisk sygdom eller personlighedsforstyrrelser.

 I denne familie var også en veludviklet tavshedskultur, hvor man ikke snakkede om, hvad der reelt skete. Når noget gik helt galt, var hele familien enige om fortielsen, og man opfandt andre historier eller løgne for at dække over den barske virkelighed.